How to store olive oil?

Hogyan tároljuk az olívaolajat?

Az olívaolaj méltán híres az egészségügyi előnyeiről. Az extra szűz olívaolaj megfelelő tárolása elengedhetetlen tápértékének megőrzéséhez és annak érdekében, hogy hosszan élvezhessük a fantasztikus ízét.

Manapság egyre többen használnak olívaolajat a konyhájukban, hiszen nem csak az egyik legegészségesebb olaj, de (ha igazán minőségi terméket választunk), rendkívül finom is. Más olajokkal, például kukorica-, repce- vagy napraforgóolajjal összehasonlítva az olívaolajban a legmagasabb az egyszeresen telítetlen zsírok aránya.

A tiszta, extra szűz olívaolajok gazdagok polifenolokban, olyan erős antioxidánsokban, amelyek megszüntetik a szervezetben a káros szabad gyököket. A hidegen sajtolt olívaolaj őrzi meg a legnagyobb koncentrációban ezeket a jótékony hatású anyagokat.

De mit tehetünk annak érdekében, hogy minél tovább frissen tartsuk az olívaolajat?

Az olívaolaj minőségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő tárolás.

Az oxigén, a fény és a hő hatására az olaj veszít élvezeti és tápértékéből, rosszabb esetben megavasodhat. A szakértők azt javasolják, hogy az olívaolajat 13 és 15 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tároljuk.

Kevesen rendelkezünk azonban ilyen alacsony hőmérsékletű tárolóhellyel otthonunkban, de a szobahőmérséklet is elfogadható, ha betartunk néhány alapvető szabályt.

Az olívaolajnak három fő „ellensége” van: a hő, a fény és az oxigén.

Levegő

Az oxidáció idővel ronthatja az olívaolaj ízét, ezért ügyeljünk arra, hogy a tárolóedény (üveg) légmentesen zárjon. A palackot két használat között mindig szorosan zárjuk le, még főzés közben is.

Ha nagyobb kiszeerelésű  olajat vásárolunk (2 vagy 5 litere), mindig töltsük kisebb palackokba (lásd javaslatainkat a cikk alján).

Hőmérséklet

A hőhatás felgyorsítja az olaj bomlási folyamatát. Ne tároljuk az olívaolajat a tűzhely és a sütő közelében, a hűtőszekrény tetején, vagy bárhol, ahol a hő hajlamos felgyülemleni.

Az olívaolajat ne tegyük hűtőbe, mert a hőmérséklet-ingadozás kondenzációt okozhat, ami szintén lebontja az olajat. Ezenkívül a hűtés hatására az olívaolaj megdermed és besűrűsödik, ami megnehezíti a felhasználását, és csökkenti friss, gyümölcsös aromáját.

Fény

A fény, akárcsak a hő, csökkenti az olívaolaj eltarthatóságát. Ezért a legjobb, ha az olajat sötét helyen, például egy szekrény hátsó részében, vagy kamrában tároljuk. Fontos, hogy a lehető legkevesebb fénynek tegyük ki, beleértve a fénycsöveket és a napfényt is.

Mivel az extra szűz olívaolaj növényekből kinyert, finomítatlan olaj, természetes antioxidánsokban és polifenolokban gazdag. Jelentős mennyiségű klorofillt is tartalmaz, amely a növények fotoszintézishez használt természetes anyag. Minél zöldebb az olaj, annál több klorofillt tartalmaz. Napfény hatására az extra szűz olívaolajban lévő klorofill egy fotooxidációnak nevezett kémiai reakción megy keresztül. Ez a reakció destabilizálja az olajat és csökkenti annak általános minőségét.



Hogyan tároljuk a nagyobb kiszerelésben vásárolt olívaolajat?

Gyakran előnyösebb, ha nagyobb mennyiségben vásárolunk olívaolajat, mert lényegesen jobb áron juthatunk hozzá, mint a kisebb palackokhoz.

Ezenkívül, ha bizonyos évszakokban gyakrabban használunk olívaolajat, vagy egyébként is sokat használunk belőle, érdemes lehet nagy kiszerelésben vásárolni.

De hogyan tároljuk a nagy kiszerelésű olívaolajat?

Először is: ne tartsuk sokáig a flakonban.

Öntsük az olívaolajat kisebb (0,5 és 1 liter közötti) palackokba, mindig csak egy palackot használjunk, és csak akkor nyissunk ki újat, ha az előző elfogyott.

Az is fontos, hogy teljesen töltsük meg őket, minimálisra csökkentve a palackban a lévő levegőt. A palackokat helyezzük a kamrába vagy a konyhá valamelyik hűvösebb részén (pl. a konyhaszekrény hátsó részében).

Összefoglalva...

Az olívaolaj számos egészségügyi előnyének és élvezetes ízének megőrzése érdekében hűvös, sötét helyen kell tárolni.

Kerüljük a hőforrásokat, a fényt (különösen a közvetlen napfényt), és miután felbontottuk az üveget, győződjünk meg róla, hogy jól lezártuk, mielőtt visszahelyezzük a kamrába vagy a szekrényébe.

Ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat, akkor a nagyobb kiszerelésben vásárolt olívaolajat is több hónapon is élvezhetjük.

Vissza a receptekhez