
Tremoco - az ikonikus portugál bár snack
Ha valaha is betévedtél egy portugál bárba vagy kávézóba, nagy valószínűséggel találkoztál már a sós lében úszó kis sárga babokkal, amelyet kis tálkákban szolgálnak fel hideg sörök vagy pohár borok mellé.
Ez a tremoço, avagy farkasbab, Portugália egyik legkedveltebb csemegéje.
Nézzük meg, mit érdemes tudni róla!

A tremoço azonban több, mint alkalmi snack. Egy mediterrán kincs, lenyűgöző táplálkozási előnyökkel és egyre nagyobb rajongótáborral Portugália határain túl is.
Mi a tremoço?
A tremoços (ejtsd: tremoszo) a Lupinus családba tartozó csillagfürt ehető termése. A hüvelyesek családjába tartozik, mint a csicseriborsó vagy a lencse, de keményebb harapású és enyhén diós ízű.
Általában egyszerű sós pácban tartósítják, és fogyasztásakor a babot ujjainkkal vagy fogainkkal óvatosan megnyomva kinyomkodjuk a héjából. Nincs szükség más eszközre, ahogy a napraforgómagnál, a harapás itt is a rituálé része!
Egy mediterrán hagyományokkal átszőtt snack
Bár a tremoço mélyen összefonódott a portugál étkezési kultúrával, nem kizárólag Portugáliában fogyasztják. A csillagfürtből készült rágcsálnivalók változatai megtalálhatók Spanyolországban, Olaszországban, Egyiptomban és Görögországban, ahol gyakran fogyasztják nagyböjt idején, vagy mezze-ként (étkezések közötti snack) szolgálják fel italok mellé.
Portugáliában azonban a tremoço különleges helyet foglal el, ez a kocsmai snack - a laza délutánok, a társasági összejövetelek és a forró nyári esték szimbóluma..
Portugáliában a tremoçót:
- Sörrel vagy borral fogyasztják (klasszikus kombináció!).
- Étkezés előtt, egyszerű előételként
- Autós kirándulásokon vagy családi piknikeken
- Focimeccseken, fesztiválokon és helyi kocsmákban.
Olcsó, laktató és természetesen sós, így tökéletes társ egy hideg italhoz. Ráadásul növényi alapú, és a legtöbb diétához illik, a vegetáriánustól a mediterránig.
Hogyan készül a tremoço?
Az elkészítés egyszerű, de időigényes. A csillagfürt nyers termése természetes alkaloidokat tartalmaz, ezért több napig kell áztatni, majd meg kell főzni, ezután leöblíteni és újra beáztatni, végül sós vízben tartósítani.
Az eredmény? Egy zsenge, zamatos "bab", amelyre könnyen rászokunk!
A Sol Deli fogyasztásra kész tremoçót kínál különböző méretekben és csomagolásokban, egyenesen a portugál specialistától, a Tremoceira családi vállalkozástól.
A tremoço táplálkozási előnyei
A tremoço nem csak finom, de meglepően egészséges is.
- Rendkívül magas a növényi eredetű fehérjetartalma (akár 40% szárazanyag-tartalomban!)
- Gazdag rostokban - támogatja az emésztést
- Nagyon alacsony a zsír- és szénhidráttartalma
- Természetesen glutén- és koleszterinmentes
A mediterrán étrendben gyakran szupersnack-nek számít, és remek, egészséges alternatívája a ropinak, chipsnek, mogyorónak vagy dióféléknek.
Ne hagyd ki - mi elhoztuk neked!
Akár Lisszabonban kóstoltad, akár most hallod először a nevét, a tremoço-t érdemes felfedezni. Sós, laktató és fehérjékkel teli csemege, amely egy darab Portugáliát hoz az asztalodra.
Webshopunkban a tremoço különböző kiszerelésű üvegekben, vagy vákuumcsomagolva kapható - tökéletes lesz a következő vendégségre, piknikre vagy mediterrán stílusú összejövetel alkalmával.