Monte do Ganhão sajtmanufaktúra
A Monte do Ganhão egy családi sajtmanufaktúra a portugáliai Alentejóban, mely kifejezetten juhsajtra specializálódott. A sajtüzem kezdete 1975-re nyúlik vissza, amikor a Ganhão családon belül tehénsajt készítésével kezdtek foglalkozni, amelyet elsősorban a szomszédoknak és a hozzájuk legközelebb állóknak gyártottak. Később, amikor a tulajdonos fia, António Ganhão megnősült, a sajt igazi üzletággá vált számára, ekkor kezdett el a juhsajttal foglalkozni, és a kis csaldi vállalkozás az évek során egyre csak nőtt.
Ma már lányai, Célia és Dulce Ganhão a vállalat arcai. Ők mindenhez értenek egy kicsit, a tej begyűjtésétől a sajtkészítésig, és az év 365 napján a sajtüzemben dolgoznak.
Jelenleg 14 alkalmazott dolgozik a Queijaria Monte do Ganhãónál, beleértve a két tulajdonost is. Emellett mintegy 2000 anyajuh áll "szolgálatban", amelyek csoportokra osztva egész évben biztosítják a tejellátást.
"Néha nem könnyű családként dolgozni, de eddig sikerült jól menedzselni a kapcsolatunkat, és minden rendben ment. Bizonyos szempontból jó, mert nagyobb a bizalmunk egymás iránt, és ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat. A titok? Elkötelezettség és szeretet. Ha igazán élvezzük, amit csinálunk, akkor a munka is másképp alakul." - mondja Dulce Ganhão
Első megmérettetésükkor egy ezüstérmet nyertek, amelyet a hagyományos portugál sajtok országos versenyén ítéltek oda minősített névvel, ami a Queijo do Monte do Ganhão-t a legmagasabb szintre emelte.
Az elmúlt években több aranyérmet és "A legjobbak legjobbja" díjat nyertek a nagy nemzeti versenyeken.
A gyártás az alentejoi Sousel városában történik, ahol a vállalat rendelkezik minden szükséges infrastruktúrával ahhoz, hogy a híres sajtoknak formát és ízt adjon.
A kis aranyszínű sajtokat Portugáliában és nemzetközi szinten is forgalmazzák. "Makaóba, Franciaországba, Luxemburgba, Kanadába és sok más helyre exportálunk" - mondja Célia Ganhão. "Szeretnénk garantálni a termékünk minőségét, ezért nem használunk adalékanyagokat vagy erjesztőszereket".
"Első alkalommal versenyeztünk, és díjat hoztunk haza. Meglepetés volt? A szerénységet félretéve, tudjuk, mit csinálunk, és ismerjük a terméket, így már a kezdetektől fogva tudtuk, hogy van esélyünk kitűnni a többiek közül". - mondja Célia az első díjukról.
Ha szeretnéd megkóstolni az igazi alentejoi sajtot, akkor javasoljuk, hogy kóstoljd meg a Monte do Ganhão sokszorosan díjnyertes Evora sajtját. Meg fogod benne találni azt az enyhén fűszeres ízt, ami egy jó Évora D.O.P.-re jellemző.
Ez a sajt megfelel minden olyan követelménynek, amely a D.O.P. minősítéshez szükséges, a minőségi szabványnak megfelelően, juhtejből készül, és olyan érlelési folyamaton megy keresztül, amely mindig több mint 45 napig tart.