🦊 FOXPOST szállítás országosan 890 Forint! 15 000 forinttól INGYENES! 📦

Kosár

Monte do Ganhão sajtmanufaktúra

A Monte do Ganhão egy családi sajtmanufaktúra a portugáliai Alentejóban, mely kifejezetten juhsajtra specializálódott. A sajtüzem kezdete 1975-re nyúlik vissza, amikor a Ganhão családon belül tehénsajt készítésével kezdtek foglalkozni, amelyet elsősorban a szomszédoknak és a hozzájuk legközelebb állóknak gyártottak. Később, amikor a tulajdonos fia, António Ganhão megnősült, a sajt igazi üzletággá vált számára, ekkor kezdett el a juhsajttal foglalkozni, és a kis csaldi vállalkozás az évek során egyre csak nőtt.

Ma már lányai, Célia és Dulce Ganhão a vállalat arcai. Ők mindenhez értenek egy kicsit, a tej begyűjtésétől a sajtkészítésig, és az év 365 napján a sajtüzemben dolgoznak.

Jelenleg 14 alkalmazott dolgozik a Queijaria Monte do Ganhãónál, beleértve a két tulajdonost is. Emellett mintegy 2000 anyajuh áll "szolgálatban", amelyek csoportokra osztva egész évben biztosítják a tejellátást.

"Néha nem könnyű családként dolgozni, de eddig sikerült jól menedzselni a kapcsolatunkat, és minden rendben ment. Bizonyos szempontból jó, mert nagyobb a bizalmunk egymás iránt, és ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat. A titok? Elkötelezettség és szeretet. Ha igazán élvezzük, amit csinálunk, akkor a munka is másképp alakul." - mondja Dulce Ganhão

Első megmérettetésükkor egy ezüstérmet nyertek, amelyet a hagyományos portugál sajtok országos versenyén ítéltek oda minősített névvel, ami a Queijo do Monte do Ganhão-t a legmagasabb szintre emelte.

Az elmúlt években több aranyérmet és "A legjobbak legjobbja" díjat nyertek a nagy nemzeti versenyeken.

A gyártás az alentejoi Sousel városában történik, ahol a vállalat rendelkezik minden szükséges infrastruktúrával ahhoz, hogy a híres sajtoknak formát és ízt adjon.

A kis aranyszínű sajtokat Portugáliában és nemzetközi szinten is forgalmazzák. "Makaóba, Franciaországba, Luxemburgba, Kanadába és sok más helyre exportálunk" - mondja Célia Ganhão. "Szeretnénk garantálni a termékünk minőségét, ezért nem használunk adalékanyagokat vagy erjesztőszereket".

A Monte do Ganhão küönféle juhsajtokat készít: félérlelt sajtot, három hónapos érlelésű sajtot és reserva sajtot (több mint 8 hónapos érlelés), valamint a híres D.O.P.-t (oltalom alatt álló eredetmegjelölés), utóbbi azt jelenti, hogy ez a sajt az Európai Unió által tanúsított 16 portugál településből álló csoport tagja, és jellemzője, hogy enyhén fűszeres és idővel sötétedik, ha levegővel érintkezik.

"Első alkalommal versenyeztünk, és díjat hoztunk haza. Meglepetés volt? A szerénységet félretéve, tudjuk, mit csinálunk, és ismerjük a terméket, így már a kezdetektől fogva tudtuk, hogy van esélyünk kitűnni a többiek közül". - mondja Célia az első díjukról.

Ha szeretnéd megkóstolni az igazi alentejoi sajtot, akkor javasoljuk, hogy kóstoljd meg a Monte do Ganhão sokszorosan díjnyertes Evora sajtját. Meg fogod benne találni azt az enyhén fűszeres ízt, ami egy jó Évora D.O.P.-re jellemző.


Ez a sajt megfelel minden olyan követelménynek, amely a D.O.P. minősítéshez szükséges, a minőségi szabványnak megfelelően, juhtejből készül, és olyan érlelési folyamaton megy keresztül, amely mindig több mint 45 napig tart.

További termékek termelőtől Monte do Ganhão sajtmanufaktúra