SOL DELI / Receptek
Az eredeti pasta all'amatriciana receptje
A Pasta all'Amatriciana a latiumi konyha (Lazio régió) jellegzetes, világszerte kedvelt étele, primo-ja, azaz első fogása, amely Amatrice településről származik, ahonnan az „Amatriciana” nevet kapta.
Az ételhez használt tészta eredetileg bucatini, néha spagetti, amelyet a paradicsomból, guanciale-ből (sós, érlelt tokaszalonna) és pecorino sajtból készült klasszikus Amatriciana-mártással tálalnak.
Ez az egyedülálló finomság az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, az amatriciai pásztorok fő eledele volt; eredetileg paradicsom nélkül, Gricia néven. Csak később került a receptbe az Amerikából importált paradicsom, így született meg a ma ismert klasszikus amatriciana szósz. Az olasz gasztronómia szimbóluma a carbonara és a cacio e pepe mellett; 2020 óta pedig az Európai Unió hagyományos specialitásként ismeri el ezt a mártást.
Tovább
Az ételhez használt tészta eredetileg bucatini, néha spagetti, amelyet a paradicsomból, guanciale-ből (sós, érlelt tokaszalonna) és pecorino sajtból készült klasszikus Amatriciana-mártással tálalnak.
Ez az egyedülálló finomság az 1900-as évek elejére nyúlik vissza, az amatriciai pásztorok fő eledele volt; eredetileg paradicsom nélkül, Gricia néven. Csak később került a receptbe az Amerikából importált paradicsom, így született meg a ma ismert klasszikus amatriciana szósz. Az olasz gasztronómia szimbóluma a carbonara és a cacio e pepe mellett; 2020 óta pedig az Európai Unió hagyományos specialitásként ismeri el ezt a mártást.
Tovább