Cannoli - az ikonikus szicíliai desszert
A cannoli különböző méretű lehet - a finom mini változatoktól a kényeztető óriásig - és néha apróra vágott pisztáciával, csokoládédarabokkal vagy kandírozott gyümölccsel díszítik, ami még ízletesebbé és gazdagabbá teszi a süteményt.
Közvetlenül a tálalás előtt sok cukrász finoman porcukorral szórja meg őket, ami minden falatnak extra édességet kölcsönöz. Akár egy kis falatot, akár egy nagyobb adagot fogyaszunk, ezek a szicíliai finomságok édesek a testnek és a léleknek egyaránt.
Szeretnénk megosztani veled a cannolo töltelék egyszerű, klasszikus receptjét, amelyet bármikor könnyen elkészíthetsz otthon.
Klasszikus cannoli ricotta töltelék (autentikus és egyszerű)
Kb. 6 db nagyméretű cannoli csőhöz
Hozzávalók:
- 500 g friss ricotta (lehetőleg juhtejből, de tehéntejből készült ricottával is működik)
- 150-180 g porcukor (ízlés szerint)
- 50 g apró étcsoki pasztilla, vagy apróra vágott étcsokoládé darabok
- 1 kezeletlen narancs vagy citrom héja reszelve (opcionális)
- Pár csepp vanília aroma
- Tört pisztácia, csokoládéreszelék vagy kandírozott gyümölcsök a díszítéshez
Elkészítés:
1. Csöpögtessük le a ricottát
Nagyon fontos: ha a ricotta vizes, tegyük egy tál fölé egy finom szűrőbe vagy kendőbe, és hagyjuk a hűtőszekrényben néhány órán keresztül vagy egy éjszakán át lecsöpögni. Ez segít a sűrű, krémes állag elérésében.
2. Keverjük össze
Egy tálban keverjük simára és krémesre a ricottát a porcukorral. Használhatunk spatulát, habverőt vagy elektromos mixert. Adjuk hozzá a narancshéjat, a vaníliát vagy csokoládéforgácsot (ha használunk).
3. Hűtsük le
Hagyjuk a tölteléket legalább egy órán át hűlni a hűtőben a legjobb íz és állag elérése érdekében.
4. Töltsük meg a cannolit
A krémet óvatosan töltsük habzsákba (ha nincs habzsákunk, töltsük egy nejlonzacskóba, melynek az egyik sarkán lyukat vágunk) de próbálkozhatunk kiskanállal is.
A héjakat közvetlenül tálalás előtt töltsük meg. hogy ropogósak maradjanak. Ha díszíteni szeretnénk, mártogassuk a végeket apróra vágott pisztáciába vagy csokoládéforgácsba, vagy díszítsük a végeket kandírozott gyümölcsökkel.
5. Utolsó simítás
Hintsük meg enyhén porcukorral.
Azonnal tálaljuk.
Buon appetito!