Az eredeti pasta all'amatriciana receptje
Ha szeretnéd otthon elkészíteni ezt az olasz klasszikust, kövesd a lenti Amatriciana receptet lépésről-lépésre és tökéletes pasta all'amatriciana-t fogsz alkotni.
Krémes, ízletes tésztaétel mindössze néhány lépésben, 20 perc alatt, amely pontosan olyan lesz, mint a legjobb laziói és római éttermekben.
Mint minden hagyományos receptnek, ennek is számos változata és apró variációja létezik. Ez itt a pasta all'amatriciana eredeti receptje.
Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, a titok pedig - mint mindig - a tipikus és kiváló minőségű alapanyagokban rejlik. A hagyományok szerint bucatini tésztát használnak, de semmi sem akadályoz meg abban, hogy egy ízletes spagetti all'amatriciana-t készíts, vagy használd a kedvenc tésztafajtád.
Fontos, hogy a tészta kiváló minőségű legyen, valamint lehetőség szerint guanciale-t használj (semmiképpen nem a boltban kapható bacont), de tökéletes lesz más, jó minőségű sózott (nem füstölt) szalonna is. Természetesen kitűnő minőségű paradicsomra és kiváló pecorino sajtra is szükséged lesz.
A jó hír az, hogy a Sol Deli webshopban mindent megkapsz, ami ehhez az ínycsiklandó ételhez szükséges!
A különleges trükk, amit alkalmazunk, hogy a tészta főzését a mártásban fejezzük be. Ez a lépés páratlanul krémes pasta all'amatricianát eredményez. Az amatriciana az az első fogás, amelyet mindenki imád, beleértve a gyerekeket is; ideális ebédre, vacsorára, családi vasárnapokra, szombat esti baráti összejövetelekre és különlegesebb alkalmakra.
Próbáld ki ezt a változatot, és garantáljuk, hogy az elismerés nem marad el!
Kattints az alábbi hozzávalókra, és nézd meg, mit ajánlunk a recepthez a Sol Deli webshopból.
Összetevők 4 főre:
360 g tészta (bucatini, spagetti) vagy linguine
150 g guanciale vagy minőségi sózott szalonna
400 g hámozott paradicsom
80 g pecorino sajt
1/2 pohár száraz fehérbor
1 csipetnyi őrölt chilipaprika (vagy 1 friss chili)
extra szűz olívaolaj
só
Elkészítés:
Először a guanciale-t vagy a szalonnát vágjuk csíkokra (kis egyforma téglalapokra, nem túl vékonyra) és néhány pehely chilipaprikával együtt nagy lángon süssük egy serpenyőben (olaj hozzáadása nélkül), amíg a szalonna ropogós és aranybarna lesz, de nem ég meg, és az összes zsírt kiadja magából. Öntsük hozzá a fehérbort (ezt a lépést ki is hagyhatjuk, de jót tesz az étel ízvilágának), majd, amikor a bor elpárolgott, a szalonnadarabokat kiszedjük, papírtörlőre téve lecsepegtetjük, és félretesszük.
A serpenyőben lévő szalonnazsírhoz adjunk hozzá még egy kis csipetnyi chilipaprikát (vagy az egész chilit) és egy evőkanál olívaolajat, hagyjuk felforrósodni, majd adjuk hozzá az apró darabokra vágott hámozott paradicsomokat.
Főzzük a mártást mérsékelt lángon körülbelül 15-18 percig. Ellenőrizzük a sót és ha kell, korrigáljunk (ne feledjük, a szalonna sós!).
Eközben forraljuk fel a (megsózott) tésztavizet, és reszeljük le külön a pecorino sajtot.
A tésztát mindössze 4 percig főzzük (csak éppen meg kell puhulnia, nem kell teljesen készre főzni). Ezután vegyük ki a vízből (anélkül, hogy a főzővizet kiöntenénk), és tegyük a tésztát közvetlenül a mártásos serpenyőbe 3-4 evőkanál főzővízzel.
Hagyjuk, hogy a tészta a serpenyőben főjön készre (kóstolással ellenőrizzük), ha szükséges, adjunk hozzá még tésztafőző vizet, hogy kialakuljon a kívánt krémes állag.
A főzés végén alacsony hőfokon adjuk hozzá a reszelt pecorino sajtot, valamint a ropogós szalonnát, és keverjük össze az egészet.
Tálaljuk azonnal, forrón, extra reszelt pecorino sajttal.
Buon appetito!