🦊 A FOXPOST szállítás 15 000 forint felett INGYENES az egész országban! 📦

Kosár

Filetto alle noci, sertésszűz diómártással

Főoldal Receptek Filetto alle noci, sertésszűz diómártással
Liguria/ Salsa di Noci

Filetto alle noci, sertésszűz diómártással

August 29, 2024 By Sol Deli

Ha egy mondatban említjük Liguriát, az aromás fűszernövényeket és a mozsarat, azonnal a pesto jut eszünkbe, a világ leghíresebb bazsalikomos szósza.

De ahogy az gyakran előfordul, a nagy hírességek árnyékában ott vannak a talán kevésbé ismert, de ugyanolyan értékes rokonok. Ez a diómártás, azaz a salsa di noci esete is.

Sokak szerint a diómártás nem a bazsalikomos pesto mozsártestvére, sokkal inkább a nagynénje, a távoli Perzsiából érkezett, és a genovai tengerészeknek köszönhetően jutott el Liguriába.

A Liguriában bőségesen jelenlévő diófák és a kevés, de kiváló hozzávalóból készült mártások készíésének hagyománya hozzájárult ahhoz, hogy a „sarsa de noxe” egy 100%-ban liguriai recept legyen.

Nézzük, hogyan készíthetjük el ezt az egyszerű de nagyszerű fogást!

Hozzávalók:

  • 500 g sertés szűzpecsenye
  • 40 g vaj
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 130 g Modesti Salsa di Noci dió mártás
  • 1/2 pohár száraz fehérbor
  • só és bors
  • 1 szál rozmaring


Elkészítés:

1. A sertéshúst alaposan bedörzsöljük sóval és borssal.

2. Egy serpenyőben olvasszuk meg a 20 g vajat és adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat. Ha az olaj felforrósodott, a pirítsuk a húst barnára egyenletesen, minden oldalán.



3. Öntsük a serpenyőbe a bort, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon (kb. egy perc), adjuk hozzá a rozmaringágat, és alacsony hőfokon pároljuk kb. 10 percig, időnként megfordítva a húst.

4. Ha kész, vegyük ki a húst a serpenyőből, és alufóliával letakarva hagyjuk 5 percig pihenni. A rozmaringágat is távolítsuk el a serpenyőből.

5. Amíg a hús pihen, adjuk a Modesti diómártást a kissé redukálódott pecsenyeléhez, és jól keverjük össze. Egy nem túl folyós, és nem túl sűrű mártást kell kapnunk.



6. Szeleteljük fel a húst, tegyük át egy tálcára, és öntsük rá a mártást. Díszíthetjük apróra tört dióval vagy egy ág rozmaringgal.

Forrón tálaljuk.

Az olaszok általában nem szoktak köretet adni ehhez a fogáshoz, de párosíthatjuk rizzsel vagy friss zöld salátával, rukkolával, stb.

Buon appetito!