Filetto alle noci, sertésszűz diómártással
Ha egy mondatban említjük Liguriát, az aromás fűszernövényeket és a mozsarat, azonnal a pesto jut eszünkbe, a világ leghíresebb bazsalikomos szósza.
De ahogy az gyakran előfordul, a nagy hírességek árnyékában ott vannak a talán kevésbé ismert, de ugyanolyan értékes rokonok. Ez a diómártás, azaz a salsa di noci esete is.
Sokak szerint a diómártás nem a bazsalikomos pesto mozsártestvére, sokkal inkább a nagynénje, a távoli Perzsiából érkezett, és a genovai tengerészeknek köszönhetően jutott el Liguriába.
A Liguriában bőségesen jelenlévő diófák és a kevés, de kiváló hozzávalóból készült mártások készíésének hagyománya hozzájárult ahhoz, hogy a „sarsa de noxe” egy 100%-ban liguriai recept legyen.
Nézzük, hogyan készíthetjük el ezt az egyszerű de nagyszerű fogást!
Hozzávalók:
- 500 g sertés szűzpecsenye
- 40 g vaj
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 130 g Modesti Salsa di Noci dió mártás
- 1/2 pohár száraz fehérbor
- só és bors
- 1 szál rozmaring
Elkészítés:
1. A sertéshúst alaposan bedörzsöljük sóval és borssal.
2. Egy serpenyőben olvasszuk meg a 20 g vajat és adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat. Ha az olaj felforrósodott, a pirítsuk a húst barnára egyenletesen, minden oldalán.
3. Öntsük a serpenyőbe a bort, hagyjuk, hogy az alkohol elpárologjon (kb. egy perc), adjuk hozzá a rozmaringágat, és alacsony hőfokon pároljuk kb. 10 percig, időnként megfordítva a húst.
4. Ha kész, vegyük ki a húst a serpenyőből, és alufóliával letakarva hagyjuk 5 percig pihenni. A rozmaringágat is távolítsuk el a serpenyőből.
5. Amíg a hús pihen, adjuk a Modesti diómártást a kissé redukálódott pecsenyeléhez, és jól keverjük össze. Egy nem túl folyós, és nem túl sűrű mártást kell kapnunk.
6. Szeleteljük fel a húst, tegyük át egy tálcára, és öntsük rá a mártást. Díszíthetjük apróra tört dióval vagy egy ág rozmaringgal.
Forrón tálaljuk.
Az olaszok általában nem szoktak köretet adni ehhez a fogáshoz, de párosíthatjuk rizzsel vagy friss zöld salátával, rukkolával, stb.
Buon appetito!