A szardínia a mediterrán konyha kedvelt alapanyaga, ezeket az apró halakat gyakran készítik utcai arusok hirtelen kisütve a nyüzsgő piacokon, vagy a kikötők környékén, de megtaláljuk ízletes tapasként hangulatos tengerparti éttermekben is.
Gazdag ízük és ropogós textúrájuk ellenállhatatlan csemegévé teszi őket, ráadásul elkészítésük is gyors és egyszerű.
De mi van akkor, ha friss szardínia nem áll rendelkezésre ott, ahol élünk?
A jó hír az, hogy ezt a klasszikus ételt kiváló minőségű szardíniakonzervből is elkészíthetjük és az eredmény garantált.
A portugál Conservas Santos a legjobb szardíniakonzerveket kínálja, így a lenti recepthez is ezt javasoljuk.
A recept a szépsége az egyszerűségében rejlik. Mindössze néhány hozzávalóból minimális előkészítéssel 15 perc alatt elkészíthetünk egy tányér ropogósra és aranybarnára sült szardíniát. Ízlés szerint használhatunk hozzá natúr vagy pikáns olívaolajban konzervált halat is.
Akár snackként, előételként vagy egy tapasként tálaljuk, az ételhez kitűnően illik a ropogós kenyér és az illatos citrom, de tálalhatjuk egyszerű salátával vagy friss burgonyachipsszel is.
Készen állsz arra, hogy a mediterrán konyha ízeit behozzuk a konyhádba? Lássuk a receptet!
Hozzávalók:
- 2 db konzerv szardínia olívaolajban, Conservas Santos
- 2 tojás
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál friss vagy szárított petrezselyem, apróra vágva
- Só és fekete bors, ízlés szerint
- 60 ml olívaolaj
- Citromgerezdek a tálaláshoz
- Brava szósz mártogatós
Elkészítés:
1. Melegítsünk fel egy nagy serpenyőt közepes lángon, és adjuk hozzá az olívaolajat.
2. A szardíniakonzervet egy tál fölött szűrőben csepegtessük le, majd óvatosan rázzuk le a felesleges olajat anélkül, hogy a halakat összetörnénk.
(Az olajat ne dobjuk ki, később felhasználhatjuk salátához, tésztaételhez, ízesíthetjük vele a pirítóst, vagy rántottához is használhatjuk.)
3. Tegyük a lisztet egy tányérba. Egy tálba üssük fel a tojásokat, adjuk hozzá az apróra vágott vagy szárított petrezselymet, és fűszerezzük sóval és fekete borssal, majd alaposan verjük fel.
A szardíniákat enyhén forgassuk meg lisztben, majd mártsuk bele a tojásos masszába.
4. Óvatosan, helyezzük a szardíniákat a forró olajba. A serpenyőt ne zsúfoljuk túl, inkább több részletben süssük meg a halakat.
A szardíniákat süssük oldalanként kb. 2 percig, vagy amíg aranybarnára sül.
Szedjük ki a halakat és tegyük át egy papírtörlővel bélelt tányérra vagy rácsra, hogy lecsepegjenek.
5. Rendezzük el a szardíniákat egy tányéron, tegyünk mellé citromgerezdeket és tálaljuk fokhagymás majonézzel, aiolival de leginkább egy kiváló salsa bravával.
Jó étvágyat!