🦊 A FOXPOST szállítás 15 000 forint felett INGYENES az egész országban! 📦

Kosár

Fileja alla Tropea tészta recept

Főoldal Receptek Fileja alla Tropea tészta recept
Fileja/ recept/ Tropeana

Fileja alla Tropea tészta recept

August 6, 2024 By Sol Deli

Amit a Fileja alla Tropeana fogásról tudni érdemes

A Fileja alla Tropeana, egy calabriai vegetáriánus tészta, színes és illatos szósszal, amely cukkiniből, padlizsánból, paradicsomból és lilahagymából áll, egy csipetnyi peperoncinóval (chili paprika) fűszerezve.

Calabriában és Dél-Olaszország nagy részében a zöldségalapú tésztaételek különösen népszerűek nyáron, amikor a meleg miatt a nehezebb húsos szószokat kevésbé kÍvánja az ember.

 A calabriaiak jellemzően "első fogásként" vagy primo-ként fogyasztják a fileja Tropeana-t, de kiváló ebéd vagy könnyű hétköznap vacsora is lehet belőle.



Tropea városa híres az édes lilahagymájáról is, amelyet tropeai hagymának neveznek. Ezt a hagymát a görögök hozták be Calabriába, akik az asszírok és a babilóniaiak révén fedezték fel.

A fileja egy tipikus calabriai tészta, amely az első tésztafajta amely az olaszok eszékbe jut, ha calabriai tésztáról beszélünk. Hasonlít a házi készítésű fusillire, de hosszúkásabb és vastagabb. A fileja kizárólag vízből, egy csipetnyi sóból és durumbúzalisztből készül.



A Fileja alla Tropea tészta receptje meglehetősen egyszerű.

Hozzávalók:

- 350 g fileja tészta

- 2-3 cukkini

- 1-2 padlizsán

- 8-10 félbevágott koktélparadicsom

- ½ Tropea hagyma (vagy lilahagyma) meghámozva és finomra szeletelve.

- 30 g reszelt parmezán

- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj

- só a tésztavízhez és a mártáshoz ízlés szerint

- 1 marék bazsalikomlevél apróra vágva

- ½ piros chili (peperoncino) apróra vágva (vagy chilikrém) vagy 1 teáskanál szárított chilipehely

Elkészítése:

1. Mossuk meg és vágjuk apró kockára a cukkinit és a padlizsánt. Hámozzuk meg és vágjuk finom szeletekre a hagymát. Mossuk meg és vágjuk félbe a koktélparadicsomokat. Ha chilit használunk, távolítsuk el a magokat, és a chilit vágjuk nagyon apróra.

2. Tegyünk fel egy fazék vizet forrni a tésztához. Amikor forrni kezd, sózzuk meg, majd ismét forraljuk fel.

3. Egy serpenyőben olívaolajon óvatosan pirítsuk meg az apróra vágott hagymát (ne égessük meg).

4. Adjuk hozzá a cukkinit és a padlizsánt, és közepes lángon pároljuk, amíg kissé megpuhulnak (ne puhítsuk túl).

5. Adjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomot és az apróra vágott chilit. Főzzük tovább 5-10 percig, ügyelve arra, hogy a zöldségek ne főjenek szét.

6. Végül adjunk hozzá egy marék apróra vágott bazsalikomot.

7. Főzzük a fileja tésztát  al dente-re a csomagolás utasításai szerint a forrásban lévő sós vízben. Amikor a tészta elkészült, tegyünk félre a főzővízből, szűrjük le a tésztát, és adjuk a serpenyőbe a mártáshoz.

8. Keverjük össze a tésztát és a mártást, adjunk hozzá néhány evőkanálnyit a félretett főzővízből és némi reszelt parmezán sajtot.

9. Tálaljuk forrón, tetszés szerint extra reszelt parmezánnal.

Buon appetito!