Amit a Fileja alla Tropeana fogásról tudni érdemes
A Fileja alla Tropeana, egy calabriai vegetáriánus tészta, színes és illatos szósszal, amely cukkiniből, padlizsánból, paradicsomból és lilahagymából áll, egy csipetnyi peperoncinóval (chili paprika) fűszerezve.
Calabriában és Dél-Olaszország nagy részében a zöldségalapú tésztaételek különösen népszerűek nyáron, amikor a meleg miatt a nehezebb húsos szószokat kevésbé kÍvánja az ember.
A calabriaiak jellemzően "első fogásként" vagy primo-ként fogyasztják a fileja Tropeana-t, de kiváló ebéd vagy könnyű hétköznap vacsora is lehet belőle.
Tropea városa híres az édes lilahagymájáról is, amelyet tropeai hagymának neveznek. Ezt a hagymát a görögök hozták be Calabriába, akik az asszírok és a babilóniaiak révén fedezték fel.
A fileja egy tipikus calabriai tészta, amely az első tésztafajta amely az olaszok eszébe jut, ha calabriai tésztáról beszélünk. Hasonlít a házi készítésű fusillire, de hosszúkásabb és vastagabb. A fileja kizárólag vízből, és durumbúzalisztből készül.
A Fileja alla Tropea tészta receptje meglehetősen egyszerű.
Hozzávalók:
- 350 g fileja tészta
- 2-3 cukkini
- 1-2 padlizsán
- 8-10 félbevágott koktélparadicsom
- ½ Tropea hagyma (vagy lilahagyma) meghámozva és finomra szeletelve.
- 30 g reszelt parmezán
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- só a tésztavízhez és a mártáshoz ízlés szerint
- 1 marék bazsalikomlevél apróra vágva
- ½ piros chili (peperoncino) apróra vágva (vagy chilikrém) vagy 1 teáskanál szárított chilipehely
Elkészítése:
1. Mossuk meg és vágjuk apró kockára a cukkinit és a padlizsánt. Hámozzuk meg és vágjuk finom szeletekre a hagymát. Mossuk meg és vágjuk félbe a koktélparadicsomokat. Ha chilit használunk, távolítsuk el a magokat, és a chilit vágjuk nagyon apróra.
2. Tegyünk fel egy fazék vizet forrni a tésztához. Amikor forrni kezd, sózzuk meg, majd ismét forraljuk fel.
3. Egy serpenyőben olívaolajon óvatosan pirítsuk meg az apróra vágott hagymát (ne égessük meg).
4. Adjuk hozzá a cukkinit és a padlizsánt, és közepes lángon pároljuk, amíg kissé megpuhulnak (ne puhítsuk túl).
5. Adjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomot és az apróra vágott chilit. Főzzük tovább 5-10 percig, ügyelve arra, hogy a zöldségek ne főjenek szét.
6. Végül adjunk hozzá egy marék apróra vágott bazsalikomot.
7. Főzzük a fileja tésztát al dente-re a csomagolás utasításai szerint a forrásban lévő sós vízben. Amikor a tészta elkészült, tegyünk félre a főzővízből, szűrjük le a tésztát, és adjuk a serpenyőbe a mártáshoz.
8. Keverjük össze a tésztát és a mártást, adjunk hozzá néhány evőkanálnyit a félretett főzővízből és némi reszelt parmezán sajtot.
9. Tálaljuk forrón, tetszés szerint extra reszelt parmezánnal.
Buon appetito!