🦊 A FOXPOST szállítás 15 000 forint felett INGYENES az egész országban! 📦

Kosár

Quinta das Fontaltas

Főoldal Termelőink Quinta das Fontaltas

A Quinta das Fontaltas ültetvény évszázados múltra tekint vissza, konkrétan egészen 1626-ig. Resende településen található, 25 hektáros déli fekvésű lejtőn, szemben a Cárquere-kolostorral, Észak-Portugália Douro régiójában. A királyi udvar nemesi családjához tartozott, de három évszázada a Namora család tulajdonában van.

A földterületet a 17. század elején regisztrálták, de csak a 19. században volt,, hogy a tanár, a telekkönyvi konzervátor és a resendei kamara alelnöke - Herculano de Almeida Matos, a jelenlegi tulajdonosok dédapja, Dom José Ignáciode Castelo-Branco, Belas 4. márkijénak ügyészeként először kezeli, majd később megvásárolja a földterületet.

Agrártörténetében kiemelkedik a bor-, olívaolaj-, gyümölcs- és zöldségtermelés. Több évtizedes elhagyatottság és nem szándékos parlagon hagyás után az új nemzedék, már a XXI. században megkezdi a Quinta helyreállítását, kiemelt figyelmet fordítva a terület közel felén a szőlőtelepítésre. Ez a szőlőültetvény több mint 390 éves genetikai örökséggel rendelkezik, így borai egyedülállóak.

A szőlő- és borkultúra ezen a vidéken és ezeken a lankákon a 19. században indult elsősorban a vallásos rendeknek és azok ősi ismereteinek és gyakorlatának köszönhetően, jelen esetben a Cárquere-i kolostoron keresztül.

Ezért mondják a Quinta das Fontaltasnál földjükről, hogy: „a Cárquere-i kolostor legendáival és ősi gyakorlataival megáldott napfényes déli lejtőn teraszokba telepített szőlőültetvények”.

A déli fekvésű szőlőültetvényeket kanyargós domboldalak ölelik körül, a dűlők egész nap ki vannak téve a napsugárzásnak. A szőlőültetvényeket több terasz mentén telepjtették, az alul csörgedező pataktól egészen a domb legmagasabb pontjáig. Ennek eredményeként a dűlők változó magasságon, a terepen helyezkednek el és más az átlagos hőmérsékle is. Ezek a természeti tényezők kiváló minőségű szőlő termesztéséhez vezetnek, amelyek rengeteg aromával, magas cukorstartalommal és komoly savakkal ajándékozzák meg a gondos gazdákat. Ennek eredményeként egyedi és kivételes borok készíthetők.

A bortermeléshez ezen a vidéken elsősorban hagyományos fajtákat használnak fel, különösen az Avesso fajtát, amely a legtöbb gazdálkodásban megtalálható ebben kistérségben. A végtermék a Douro borokra jellemző magas alkoholtartalmú nektár, a "zöldborok" frissességével és könnyedségéveé.

Egyes szőlőfajták különösen alkalmasak voltak a telepítésre a szőlőültetvény természetes tulajdonságai, például napsugárzás és szélvédelem miatt. Ezeket a fajtákat, mint például az "Arinto"-t, gyakran használják a Vinho Verde habzóborok előállításához.

A Quinta das Fontaltas birtok nagyobb százalékban az Arinto fajtából és a Vinho Verdére jellemző egyéb fajtákból áll, nevezetesen a Loureiro, a Trajadura és az Avesso fajtákból. Ez utóbbi kifejezetten érzékeny fajta, amit a terület legmagasabb pontjára telepítettek, a lehető legmesszebb a pataktól a ködnek kevésbé kitett területekre.

További termékek ettől a termelőtől: Quinta das Fontaltas

Fontaltas Namora Arinto Verde 2021 - Sol Deli

5.230 Ft 4.790 Ft