🦊 FOXPOST szállítás országosan 890 Forint! 15 000 forinttól INGYENES! 📦

Kosár

Quinta do Portal borászat

A Quinta do Portal egy családi borászat, amely leginkább a "butik borászat" koncepciót alkalmazza. A világhírű Douro borok, prémium portói borok és erősített moscatel borokat állítanak elő.

A XX. század 90-es éveinek elején indult projekt alapját a Quinta dos Muros, a Mansilha család száz éves birtoka és az ott 4 generáción át termelt portói bor adta. Egyértelmű jövőképpel, a douroi borászok első olyan csoportjához tartoztak, akik hittek a Douro-völgy potenciáljában, hogy kiemelkedő csendes borokat is készíthetnek.
1994 óta Paulo Coutinho a főborász. A douroi borok esetében 1992 óta számítanak Pascal Chatonnet szaktanácsadására is, és a 90-es évek végén és az új évezred első éveiben Jeremy Bull-lal volt szerencséjük együtt dolgozni a portói borok terén. Mindig is a minőség volt a mottójuk, amit a számtalan nemzetközi díj és a boraikra adott több mint 90 pontos értékelések is bizonyítanak.

A birtok átlagos tengerszint feletti magassága 500 méter, a szőlőültetvények keleti fekvésűek. A szőlőtőkék átlagéletkora 25 év.A birtok, amely a múltban "Quinta do Casal de Celeirós" néven volt ismert, 15 hektáro, melyet egy palafal vesz körül.Ez egy történelmi quinta (birtok), amelynek a XIX. század végi írásos emlékei "mintagazdaságként" tekintettek rá.

Történelmileg azt is megemlítik, hogy nem szenvedte el a szörnyű filoxérajárványt.
1877-ben Henry Vizetelly, a "Tények a portói és madeira borokról" című könyv szerzője felhívta a figyelmet arra, hogy ezt a birtokot nem érintette a járvány, 1886-ban pedig Vilarinho de São Romão grófja valóban mintagazdaságnak nevezi, és azt írja: "ez az egyetlen általunk ismert példa egy olyan szőlőültetvényre, amely nem szenvedett a filoxérajárványtól".Történelmileg is elismert, hogy ez volt az első olyan birtok a Douroban, ahol nők is taposhattak szőlőt. Henry Vizetelly írta: "A fiatal nők ügyesen összeszedték maguk köré a ruhájukat. Amikor minden megfelelően rendbe volt rakva, beugrottak a lagarba, és a feladatukat élvezve egy ideig a szőlő között táncoltak, egy csapat vad bacchánsnő őrjöngésével, ha nem is kecsességével. A látvány minden bizonnyal mulatságos volt, bár az eljárás talán nem volt éppen illendő."

A Quinta do Portal tagja a Porto Protocol nevű mozgalomnak, amelynek víziója egy olyan világ, ahol a vállalatok egyesítik erőfeszítéseiket és közösen lépnek fel az éghajlatváltozás lassítása és visszafordítása érdekében.

2022. májusában fotovoltaikus paneleket telepítettek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy villamosenergia-szükségletük 50%-át megtermeljék.A szüret során az erjesztés során keletkező CO2-t újra felhasználják az inert tartályokban és a "lagares"-ben.Szőlőültetvényeiken integrált gazdálkodás folyik, egy olyan gazdálkodási rendszer, amelynek célja, hogy a természeti erőforrások felhasználásával és a szennyezés kiváltására és a fenntartható gazdálkodás biztosítására szolgáló szabályozó mechanizmusok segítségével kiváló minőségű szőlőt termeljenek

Szőlőterületeiken a következő gyakorlatokat alkalmazzák:- a metszésből származó zöldhulladék beépítése a talajba;- a megmaradó gyomirtó szerek használatának mellőzése;- ellenőrzött és pontos terhelések a növényvédő szerek alkalmazása során;- szerves korrekciós szerek használata;- a 40%-os lejtőkön a "Vinha ao Alto" (függőleges ültetés) alkalmazása;- 40-60% közötti lejtőkön egy sor szőlőtőkét telepítenek, elkerülve a gyomirtó szerek használatát a teraszok között.A fenti gyakorlatokkal védik a rovarvilágot is, különös tekintettel a Coccinellidae családra (pl. Katicabogár).
Örömmel tapasztalták azt is, hogy a szőlőültetvényeikbe visszatértek a partifecskék.

További termékek termelőtől Quinta do Portal borászat