Orecchiette al sugo recept

Orecchiette al sugo recept

Az orecchiette, amely az olasz "orecchia", azaz fül szóból származik (a tészta alakjára utalva), egy tipikus dél-olasz tésztaféle, amely Puglia régiójában honos és igen népszerű, mondhatni a pugliai gasztronómia egyik jelképe.
 
A többi tésztafajtához hasonlóan az orecchiette is durumbúzából és vízből készül, Bari utcáin sétálva gyarkran találkozhatunk az utcára kihelyzezett fa asztalokon orecchiette tésztát készítő (és árusító) asszonyokkal.

Az orecchiette tészta egyik legelterjedtebb felhasználási módja, különösen a Salento régióban az orecchiette paradicsomszószban.

Rendkívül egyszerű, kényelmes, gyors, de megfelelő hozzávalók felhasználása esetén ízletes és izgalmas étel, amely kevesebb, mint 15 perc alatt elkészíthető.

A webshopunkban kapható Pizzutello paradicsomszósz azonnal felhasználható, további ízesítést nem igényel, így nem csak kivételesen finom, de praktikus is!

Ha mégis saját paradicsomszószt szeretnél készíteni, a lenti receptben megtalálod.

Hozzávalók:

250 g Orecchiette
1 üveg Pizzutello paradicsomszósz (felhasználásra kész)
Parmezán sajt (ízlés szerint)

Saját készítésű szósz esetén:

- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1/4 vöröshagyma vagy 1 salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 chilipaprika (elhagyható)
- 1 doboz hámozott paradicsom
- 1 csipet oregano
- ízlés szerint só

Elkészítés:

Tegyünk fel forrni 3 liter egyhén sós vizet a tészátnak.

A szósz elkészítéséhez egy serpenyőben enyhén hevítsük fel az extra szűz olívaolajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, az apróra vágott chilipaprikát, és 3-4 perc alatt óvatosan pirítsuk meg.

Ezután adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, melyet kézzel összetörtünk vagy  vagy késsel apróra vágtunk. Adjuk hozzá az oregánót és a kívánt mennyiségű sót, és főzzük a szószt lassan 10-15 percig, szükség esetén kevés tésztafőző vizet adva hozzá.

A tésztát főzzük ki a csomagoláson található instrukciók alapján al dentére, majd keverjük össze a paradicsomszósszal és azonnal, forrón tálaljuk.

A tetejét szórjuk meg ízlés szerint frissen reszelt parmezánnal.

Boun appetito!

 

Vissza a receptekhez