Anelletti Al Forno – Sicilian Oven Baked Pasta Rings

Anelletti al forno - szicíliai sült tészta recept

Szicília megszámlálhatatlan kulináris kinccsel rendelkezik, órákig beszélhetnénk a Nap szigetének leghíresebb ételeiről. Az alábbi receptben Szicília egyik legikonikusabb tésztaételét készítjük el: a sült anellettit.

Szicíliában mindenkinek megvan a saját családi anelletti al forno receptje, amely generációkon át öröklődődik. A tradicionális összetevők: egy mennyei húsos szósz különleges sajtokkal gazdagítva és a jellegzetes gyűrű alakú tésztaforma, az anelletti. Csináljuk meg együtt!

A sütőben sült anelletti, más néven timballo Szicília legkedveltebb sült tésztaétele, különösen népszerű vasárnapi ebédek, ünnepi összejövetelek és ünnepnapok, például karácsony alkalmával. Az elkészítése ugyan némi időt vesz igénybe, de az asztal körüli örömteli arcok miatt mindenképpen megéri a ráfordított idő!

Az anelletti körülbelül egy centiméter átmérőjű. kis gyűrű alakú tészta. Palermóban a sült anelletti alap étel - a kisvendéglőktől a helyi bárok pultjain át szinte mindenhol megtalálható. Gyakran készítik el otthon is, és leginkább családdal, barátokkal közösen fogyasztják, akácsak a lasagne-t.

Lássuk, hogyan készül!


Hozzávalók:

  • 500 g anelletti tészta
  • 250 g darált marhahús
  • 250 g darált sertéshús
  • 100 g vöröshagyma
  • 150 g sűrített paradicsom
  • 200 g friss vagy fagyasztott zöldborsó
  • 120 g primosale sajt (ha nincs, használj mozzarellát)
  • 150 ml vörösbor
  • 100 g reszelt caciocavallo (vagy pecorino) sajt
  • 50 g zsemlemorzsa
  • 50 g extra szűz olívaolaj
  • 300 ml víz
  • Só és őrölt bors ízlés szerint.

 

Elkészítése:


1. Tisztítsuk meg és vágjuk finomra a hagymát.

2. Melegítsük fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben alacsony tűzön, és pirítsuk a hagymát 3-4 percig.

3. Adjuk hozzá mindkét darált húst és pirítsuk kb. 10 percig.

4. Öntsük hozzá a vörösbort, és várjuk meg, amíg az alkohol elpárolog (2-3 perc), majd adjuk hozzá a paradicsompürét.

5. Adjuk hozzá a vizet, és alaposan keverjük össze.

6. Sózzuk, borsozzuk, majd ismét keverjük meg és főzzük további 30 percig alacsonyan hőfokon, időnként megkeverve.

7. A főzési idő leteltével adjuk hozzá a zöldborsót és főzzük további 20 percig. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis vizet, és időnként keverjük meg, amíg a szósz besűrűsödik.

8. Ellenőrizzük a fűszerezést, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

9. Amíg a szósz fő, forraljunk fel egy fazék vizet és sózzuk meg: ebben fogjuk megfőzni az anelletti tésztát.

10. Vegyünk egy nagyjából 20x30 cm méretű sütőformát, kenjük ki egy kevés olívaolajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Rázzuk meg a formát, hogy a morzsa mindenhol megtapadjon.

11. Reszeljük le a caciocavallót és vágjuk kockára a primosale-t, majd tegyük félre a sajtokat.

12. Az anellettit főzzük meg a forrásban lévő vízben, majd szűrjük le a főzési idő vége előtt 2-3 perccel. A leszűrt  tésztát öntsük közvetlenül a serpenyőbe a kész szószhoz.

13. Keverjük össze a tésztát a szósszal, majd adjuk hozzá a reszelt caciocavallo 2/3-át (a maradék 1/3-ot félretesszük a tészta tetejének szórásához), és adjuk hozzá a kockákra vágott primosale-t.
Keverjük össze és öntsük a tepsibe.

14. A keveréket oszlassuk el egyenletesen a tepsiben, a felületét egyengessük el, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal és zsemlemorzsával.

15. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig.

Ha elkészült, tálalás előtt várjunk 5 percet, így a sült tészta a szeletelés során is megtartja formáját.


Buon appetito!

 

Vissza a receptekhez