Fumeiro da Vila
A Fumeiro da Vila kis családi vállalkozás, amely több mint 30 éves tapasztalattal rendelkezik a hagyományos alentejoi húskészítmények előállításában.
Ez a hagyomány generációról generációra szállt, biztosítva a régi ízek folytonosságát. A húsfeldolgozás során a régió természeti erőforrásat használják fel, amely kiváló minőségű alapanyagokat biztosít számukra.
Egy késő tavaszi délutánon találkoztunk Andréval - aki feleségével, Vandával együtt vezeti a családi vállalkozást -, és örömmel vezetett körbe minket a kis üzemben, lelkesen magyarázva nekünk, hogyan készülnek regionális alentejoi finomságaik.
Az üzem Portugália közepén, Ervedal községben, Avis városka közelében találkató, olyan vidéken, ahol komoly hagyománya van a tipikus alentejoi kolbászok készítésének.
Földrajzilag Alto Alentejo - a Fumeiro da Vila vállalkozás otthona – igen változatos terület, hatalmas síkságokkal, dombokkal és néhány kisebb hegyvonulattal.
Olyan fontos folyók szelik át, mint a Tejo és a Guadiana, amelyek létfontosságú szerepet játszanak a helyi mezőgazdaságban.
A régiót békés és nyugodt táj jellemzi, rengeteg földterületet szenteltek a mezőgazdaságnak, például gabonatermesztésnek, szőlőültetvényeknek, olajfaligeteknek és a prémium húst adó, híres alentejoi fekete sertés (porco preto) tenyésztésére szolgáló alentejoi paratölgyes erdőknek.
A hagyományos kolbászok és húskészítmények, amelyek szabadon tarott és gondozott állatokból származnak, a helyi, kiváló minőségű fekete sertés feldolgozásának ősi kultúrájához kapcsolódnak, és ezek adják az alapját André és Vanda vállalkozásának.
Az ágazatban szerzett több mint három évtizedes tapasztalattal rendelkező Fumeiro da Vila egyesíti a hagyományt és a modernitást.
Kóstold meg az igazi alentejoi klasszikusokat, melyeket megtalálhatsz a Fumeiro da Vila kjnálatában, legyen az egy klasszikus chorizo, paio do lombo, paiola, painho – mindegyikben visszaköszön az alentejoi hagyomány és a tölgyfán füstölt csemegék felejthetetlen íze.