Marcozzi di Campofilone
A Marcozzi család tésztamanufaktúrája Campofilone-ban, Marche tartományban található, egy középkori kisvárosban, amely messze földön híres a tojásos tésztájáról, melyeket 600 éve gyártanak itt.
A leghíresebb tésztafajtájuk a Maccheroncini di Campofilone - ez Marche tartomány egyik legértékesebb gasztronómiai kincse, egy hagyományos tojásos tészta, amely eredete az 1400-as évek elejére nyúlik vissza. Nem meglepő, hogy elnyerte a PGI (oltalom alatt álló földrajzi jelzés) védettséget.
Hogyan került kapcsolatba a Marcozzi család a tésztagyártással? Hadd meséljék el saját szavaikkal:
„Emlékszünk, amikor a konyhába lépbe szinte tapintani lehetett a melegséget és a gondoskodást. Volt idő, amikor a háziasszonyok korán keltek, hogy sokadszorra is megismételjék az egyszerű, de kézügyességet igénylő rituálét.
Amikor Adelina nagymamánk durva és szakértő kezével gyúrta össze a durumbúzalisztet és a tojást. Fából készült sodrófával addig nyújtotta a tésztát, amíg vékony, puha, aranyszínű lapokat nem kapott. Ezután ezeket az aranyszínű lapokat pamutkendőn hagyta pihenni, majd a lapokat nagyon vékony szálakra vágta, amelyek - közelebbről nézve - „angyalhajnak” tűntek, és egy szellős helyiségben hagyta a tésztát megszáradni. Ez volt a híres „vasárnapi tészta”: a Maccheroncini di Campofilone”.
Persze eljön az a pillanat, amikor a mesterséget át kell adni a következő generációnak. Így volt ez a Marcozzi család esetében is. Három testvér - Gabriele, Barbara és Attilio - szenvedélyesen szerették szülőföldjük leghíresebb termékét és megtanulták a campofilonei tojásos tészta mesterségét, tovább őrizve Adelina nagymama titkait.
Innen csak egy rövid lépés voltaz első Marcozzi kézműves műhely megnyitásáig. Az értő közönség körében aratott siker arra ösztönözte a családot, hogy új szintre emelje a vállalkozást. Így született meg a Marcozzi di Campofilone üzem és márka: egy modern vállalkozás, ahol a gondos kézművességet ötvözik a fejlett technológiával. Egy olyan vállalkozás, amely lépést tart a fogyasztók új igényeivel, a specialitások egyre bővülő választékával. A Marcozzi tészta hírneve évről évre nőtt, és ma már több országban ismert és elismert tésztává vált.
Mitől olyan különlegesek a Marcozzi tészták?
Campofilone-ban a tészta a mai napig pontosan úgy készül, ahogy több száz éve is.
A minőségi alapanyagok kulcsfontosságúak: a tészta kézzel készül, antibiotikumok nélkül nevelt, szabadon tartott tyúkok friss tojásából és a régió fenntartható gazdaságaiból származó, rostban gazdag, kiváló minőségű durumbúzalisztből. A Campofilone tészta különlegessége, hogy minden kilogramm liszthez 10 tojást adnak, így a tészta tojástartalma több mint 35%.
A tésztákat bronzformával készítik, hogy olyan durva textúrát kapjanak, amely kitőnően tapad a szószokhoz, majd kézzel nyújtják, és végül papírlapokra terítve lassan, 36-48 órán keresztül alacsony hőmérsékleten (36°C.) szárítják.
Az eredmény? A legmagasabb kategóriájú, aranysárga színű kézműves tészta, amely minden mártáshoz és raguhoz tökéletes, és egyszerűen elolvad a szánkban.