Mel Santa Maria

Kollekció: Mel Santa Maria

Az 1995-ben alapított Mel Santa Maria méhészet egy organikus méz előállítására szakosodott vállalkozás, amely az észak-portugáliai Trás-os-Montes régióban, Santa Maria de Émeres faluban található.

pt
  Portugália

A Mel Santa Maria elsődleges célja a kiváló minőségű méz előállítása, hogy minden egyes üveg termékükkel a természetet hozza el az otthonokba.

Méztermelésük többféle mézet foglal magában, többek között gesztenye-, hanga- és rozmaringmézet.
A méhész: Rui Baptista Rui eredetileg testnevelő tanár, a méhészet és a méhek iránti szeretete mindig is párhuzamosan haladt a szakmájával.

Később, épp munka nélkül, úgy döntött, hogy 100 százalékban a hivatásos méhészkedésnek és a bioméz előállításának szenteli idejét.

A Mel Santa Maria az első lépéseket akkor tette meg, amikor egy méhraj megjelent az alapító Santa Maria de Émeres-i házában 1995-ben. A rajt egy kaptárba telepítették, majd a raj munkáját heti rendszerességgel, több órás megfigyeléssel követték nyomon.

A méhek étvágya egyre nőtt, és hamarosan egyről tizenegy kaptárra nőtt a méhfalu. 1996-ban volt az első méztermésük, mintegy 170 kg. Ekkor merült fel az ötlet, hogy a mézüknek ugyanazt a nevet adják, mint a falunak, ahol minden kezdődött: Mel Santa Maria.

Rui ma mintegy 1000 méhcsaláddal rendelkezik, amelyek Trás-os-Montes különböző részein, több mint 800 méteres tengerszint feletti magasságban találhatók.

Az MSM számos nemzeti és nemzetközi elismerést szerzett, 2016-ban, 2017-ben, 2018-ban, 2020-ban és 2023-ban több arany, ezüst és bronzérmet szerzett az FNAP - a Portugál Méhészek Nemzeti Szövetsége által szervezett éves mézversenyen.

100%-ban ökológiai termelés

A Mel Santa Maria teljes hozama ökológiai termelésből származik, a kaptárakat, a termelési módszereket és a méhek kezelését egy portugál tanúsító szervezet ellenőrzi.

A termelt méz a termőhelytől függően eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, mivel a méhek különböző növényzetből gyűjtenek virágport a méz előállításához.

A Mel Santa Maria egyvirágú (azaz nem vegyes) mézeket állít elő, ezek a rozmaring-, a hanga- és a gesztenyeméz. Fő céljuk a kiváló minőségű méz előállítása, mert azt szeretnék, ha a fogyasztó minden egyes üveg mézben a természetet tiszta ízét érezné.

Emellett felelősséget vállalnak azért is, hogy méhészeteik lokalizálásával és a méhek kezelésével a környezet állapotának javításával hozzájáruljanak az ökoszisztéma fenntartásához.

Az MSM-et amelyet olyan értékek vezérlik, mint az eltökéltség, a tudományos és a professzionális munkamódszerek, kizárólag a minőséget szem előtt tartva. Magas minőség az igényes fogyasztók számára.

Vissza a termelőkhöz