A sajtokat elsősorban a szomszédoknak és a hozzájuk közelállóknak gyártották, később, amikor a tulajdonos fia, António Ganhão megnősült, teljes idejét a sajtgyártásnak szentelte és a sajt igazi üzletággá vált számára. A kis csaldi vállalkozás az évek során egyre csak nőtt.
Ma már lányai, Célia és Dulce Ganhão a vállalat arcai. Ők azok, akik mindenhez értenek egy kicsit, a tej begyűjtésétől a sajtkészítésig, és az év 365 napján a sajtüzemben dolgoznak.
Jelenleg 14 alkalmazott dolgozik a Queijaria Monte do Ganhão vállalatnál, beleértve a két tulajdonost is. Emellett mintegy 2000 anyajuh áll "szolgálatban", amelyek csoportokra osztva egész évben biztosítják a tejellátást.
"Néha nem könnyű családtagokként együtt dolgozni, de eddig sikerült jól menedzselni a kapcsolatunkat, és minden rendben ment. Bizonyos szempontból jó, mert nagyobb a bizalmunk egymás iránt, és ez nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Mi a titok? Elkötelezettség és szeretet. Ha igazán élvezzük, amit csinálunk, akkor a munka is másképp alakul." - mondja Dulce Ganhão.
Első megmérettetésükkor egy ezüstérmet nyertek, amelyet a hagyományos portugál sajtok országos versenyén ítéltek oda, ez a Queijo do Monte do Ganhão-t a legmagasabb szintre emelte.
Az elmúlt években több aranyérmet és "A legjobbak legjobbja" díjat nyertek a nagy nemzeti versenyeken.
A gyártás az alentejoi Sousel városában történik, ahol a vállalat rendelkezik minden szükséges infrastruktúrával ahhoz, hogy a sajtoknak formát és ízt adjon.
A kis aranyszínű sajtokat Portugáliában és nemzetközi szinten is forgalmazzák. "Makaóba, Franciaországba, Luxemburgba, Kanadába és sok más helyre exportálunk" - mondja Célia Ganhão. "Szeretnénk garantálni a termékünk minőségét, ezért nem használunk adalékanyagokat vagy erjesztőszereket".