A déli fekvésű szőlőültetvényeket kanyargós domboldalak ölelik körül, a dűlők egész nap ki vannak téve a nap sugarainak.
A szőlőültetvényeket több terasz mentén telepjtették, az alul csörgedező pataktól egészen a domb legmagasabb pontjáig. Ennek eredményeként a dűlők változó magasságon és terepen helyezkednek el és más az átlagos hőmérséklet is.
Ezek a természeti tényezők kiváló minőségű szőlő termesztéséhez vezetnek, amelyek rengeteg aromával, magas cukorstartalommal és komoly savakkal ajándékozzák meg a gondos gazdákat.
Ennek eredményeként egyedi és kivételes borok készíthetők. A bortermeléshez ezen a vidéken elsősorban hagyományos fajtákat használnak fel, különösen az Avesso fajtát, amely a legtöbb gazdálkodásban megtalálható ebben kistérségben.
A végtermék a Douro borokra jellemző magas alkoholtartalmú nektár, a "zöldborok" frissességével és könnyedségével. Egyes szőlőfajták különösen alkalmasak voltak a telepítésre a szőlőültetvény természetes tulajdonságai, például napsugárzás és szélvédelem miatt.
Ezeket a fajtákat, mint például az "Arinto"-t, gyakran használják a Vinho Verde habzóborok előállításához. A Quinta das Fontaltas birtok nagyobb százalékban az Arinto fajtából és a Vinho Verdére jellemző egyéb fajtákból áll, nevezetesen a Loureiro, a Trajadura és az Avesso fajtákból.
Ez utóbbi kifejezetten érzékeny, amit a terület legmagasabb pontjára telepítettek, a lehető legmesszebb a pataktól a ködnek kevésbé kitett területekre.