A Quinta do Pinto a kezdetektől fogva a minimális beavatkozás híve, hogy maximalizálja a szőlő potenciálját.
A fenntartható mezőgazdaság tudatában integrált termelésnek minőítették a birtokot, mivel a föld és a természet iránti legnagyobb tiszteletet tanúsítjuk. A precíziós fenntartható szőlőtermesztés híveiként optimalizálják a lombtalanítási teszteket, megszüntetik a gyomirtó szereket, javítják a metszési technikákat, a gyomirtási rendszereket, a szerves trágyázás formáit, a gyepesítést, stb.
Olyan intézkedések ezek, amelyek célja, hogy hozzájáruljanak a fenntarthatóbb szőlészethez. Kezdetben a nedves éghajlatú szőlőtermő területeken használták, mint például a Quinta do Pinto régiójában, hogy csökkentsék a talajnedvességet és ezáltal növeljék a szőlő életerejét.
Minden szőlőt ugyavúgy kezelnek, hogy maximalizálják a pinvébe kerülő szőlő minőségét. Az őshonos élesztőkkel történő erjesztésen (természetes erjesztés), a savtartalom keveréssel történő beállításán és a lehető legkisebb beavatkozó eljárásokon alapulva a borkészítés során keletkező összes mellékterméket felhasználják.
A szárakat trágyázásra és takarmányozásra fordítják, a héjakat és a borseprőt pedig szeszfőzdébe szállítják, ahol pálinkát készítenek belőlük. Így elkerülhető a szilárd hulladék környezetbe kerülése. Az összefüggő szőlőültetvények 19 vörös és fehér, portugál (a regionális elsőbbséget élvez) és nemzetközi szőlőfajtának adnak otthont, amelyek egyedülálló és harmonikus módon keverednek, hogy olyan borokat hozzanak létre, amelyek hűen kifejezik a terroirt.
A Quinta do Pinto projekt igazi megkülönböztető tényezője a fajták finom feldolgozása, változatos és innovatív, az egyes fajták identitását és hitelességét tiszteletben tartó házasítások révén. A talajok sokfélesége, beleértve a parcellák közötti változatosságot is - ami a birtok nagy előnye - lehetővé tette az 53 hektáron telepített 19 szőlőfajta körültekintő és progresszív kiválasztását: Portugál szőlőfajták: Touriga Nacional, Tinta Miúda és Castelão, Aragonez, Tinta Barroca és Alfrocheiro. Nemzetközi szőlőfajták: Syrah, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Merlot, Marsanne, Roussanne, Viognier, Chardonnay, Sauvignon Blanc és Sauvignon Gris.