‘Nduja San Donato

Kollekció: ‘Nduja San Donato

A dél-olasz Calabria tartomány dombos táján, Spilinga falucskájának szélén található ’Nduja San Donato egy kis családi vállalkozás, amely autentikus, kiváló minőségű ’nduja gyártásával foglalkozik több.mint két évtizede.

it
  Olaszország

Az ’Nduja San Donato gyökerei mélyen a kalabriai hagyományokban rejlenek.

Az 1950-es években Antonio Pugliese, a család feje, hírnevet szerzett a környéken azzal, hogy az éves disznóvágás idején farmról farmra járt, és barátainak és szomszédainak segített a kényes hentesmunkában. Az évek során Antonio tökéletesítette mesterségét – a hús darabolásától a sózásig és a kötözésig –, és ezeket a készségeket átadta gyermekeinek is.

Az 1990-es évek végén két fia, Tommaso és Pasquale úgy döntött, hogy ezt a hagyományt hivatalos vállalkozássá alakítja.

Üzemüket a San Donato nevű családi birtokon építették fel, nyaralójuktól csak pár lépésre. Sajnos Antonio 2003-ban elhunyt, még mielőtt az üzem elkészült volna. 2005-re azonban az üzem teljesen felépült, és 2006-ban a vállalat megkapta az európai CE jelölést – ezzel hivatalosan is megszületett az ’Nduja San Donato.

Az ’Nduja San Donato kiemelkedő tulajdonsága az egyszerűség, az eredetiség és a terroir iránti elkötelezettség. Csak három alapanyagot használnak termékükhöz: kiváló minőségű olasz sertéshúst, napon szárított calabriai piros chili paprikát és sót.

Az előállítási folyamat a régi, bevált módszert követi: a hús finom darálásaután, kézi módszerrel töltik a természetes belekbe, majd lassú természetes füstölés és hosszú érlelés következik jól szellőző helyiségekben.

A vállalat BRC és IFS tanúsítványokkal is rendelkezik, ami aláhúzza elkötelezettségét az élelmiszerbiztonság és a legmagasabb minőség iránt.

A 'Nduja Sandonato Spilingában való elhelyezkedésük nem véletlen: a terület mikroklímája – párás, de szellős – ideális az érleléshez, segítve az 'nduja jellegzetes ízének és aromájának kialakulását. Mindez – a származás, a hely, az alapanyagok tisztasága és a hagyományos technika – miatt a 'Nduja San Donato a 'nduja legjobb gyártói közé tartozik.

Mi az a „nduja”?

A nduja (kiejtése: en-dú-ja) egy fűszeres, kenhető, sertéshúsból készült kolbászkrém, amely Calabria régióból, különösen Spilinga környékéről származik. Előállításához zsírosabb sertéshúsrészeket (pl. has, szalonna) kevernek össze bőséges mennyiségű, napon szárított calabriai chilivel és sóval. Miután a keveréket természetes belekbe töltötték, füstölésnek vetik alá, majd lassan érlelik – ez a folyamat adja a 'nduja jellegzetes füstös-fűszeres ízét.

Történelmileg a 'nduja egy egyszerű paraszti étel volt – a sertéshús helyi alapanyagok felhasználásával történő tartósításának egyik módja. Ma a 'nduja már messze túlmutat Calabria határain. A séfek és az ételek szerelmesei mindenhol kedvelik – kenyérre kenve, tésztaszószokba keverve, vagy akár pizzák ízesítésére is használják. Tüzes, mégis gazdag íze miatt sokoldalúan felhasználható, és mélyen gyökerezik a kalabriai kulináris örökségben.

Vissza a termelőkhöz