Az olívaolaj minőségének megőrzéséhez elengedhetetlen a megfelelő tárolás.
Az oxigén, a fény és a hő hatására az olaj veszít élvezeti és tápértékéből, rosszabb esetben megavasodhat. A szakértők azt javasolják, hogy az olívaolajat 13 és 15 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tároljuk.
Kevesen rendelkezünk azonban ilyen alacsony hőmérsékletű tárolóhellyel otthonunkban, de a szobahőmérséklet is elfogadható, ha betartunk néhány alapvető szabályt.
Az olívaolajnak három fő „ellensége” van: a hő, a fény és az oxigén.
Levegő
Az oxidáció idővel ronthatja az olívaolaj ízét, ezért ügyeljünk arra, hogy a tárolóedény (üveg) légmentesen zárjon. A palackot két használat között mindig szorosan zárjuk le, még főzés közben is.
Ha nagyobb kiszeerelésű olajat vásárolunk (2 vagy 5 litere), mindig töltsük kisebb palackokba (lásd javaslatainkat a cikk alján).
Hőmérséklet
A hőhatás felgyorsítja az olaj bomlási folyamatát. Ne tároljuk az olívaolajat a tűzhely és a sütő közelében, a hűtőszekrény tetején, vagy bárhol, ahol a hő hajlamos felgyülemleni.
Az olívaolajat ne tegyük hűtőbe, mert a hőmérséklet-ingadozás kondenzációt okozhat, ami szintén lebontja az olajat. Ezenkívül a hűtés hatására az olívaolaj megdermed és besűrűsödik, ami megnehezíti a felhasználását, és csökkenti friss, gyümölcsös aromáját.
Fény
A fény, akárcsak a hő, csökkenti az olívaolaj eltarthatóságát. Ezért a legjobb, ha az olajat sötét helyen, például egy szekrény hátsó részében, vagy kamrában tároljuk. Fontos, hogy a lehető legkevesebb fénynek tegyük ki, beleértve a fénycsöveket és a napfényt is.
Mivel az extra szűz olívaolaj növényekből kinyert, finomítatlan olaj, természetes antioxidánsokban és polifenolokban gazdag. Jelentős mennyiségű klorofillt is tartalmaz, amely a növények fotoszintézishez használt természetes anyag. Minél zöldebb az olaj, annál több klorofillt tartalmaz. Napfény hatására az extra szűz olívaolajban lévő klorofill egy fotooxidációnak nevezett kémiai reakción megy keresztül. Ez a reakció destabilizálja az olajat és csökkenti annak általános minőségét.
Hogyan tároljuk a nagyobb kiszerelésben vásárolt olívaolajat?
Gyakran előnyösebb, ha nagyobb mennyiségben vásárolunk olívaolajat, mert lényegesen jobb áron juthatunk hozzá, mint a kisebb palackokhoz.
Ezenkívül, ha bizonyos évszakokban gyakrabban használunk olívaolajat, vagy egyébként is sokat használunk belőle, érdemes lehet nagy kiszerelésben vásárolni.
De hogyan tároljuk a nagy kiszerelésű olívaolajat?
Először is: ne tartsuk sokáig a flakonban.
Öntsük az olívaolajat kisebb (0,5 és 1 liter közötti) palackokba, mindig csak egy palackot használjunk, és csak akkor nyissunk ki újat, ha az előző elfogyott.
Az is fontos, hogy teljesen töltsük meg őket, minimálisra csökkentve a palackban a lévő levegőt. A palackokat helyezzük a kamrába vagy a konyhá valamelyik hűvösebb részén (pl. a konyhaszekrény hátsó részében).
Összefoglalva...
Az olívaolaj számos egészségügyi előnyének és élvezetes ízének megőrzése érdekében hűvös, sötét helyen kell tárolni.
Kerüljük a hőforrásokat, a fényt (különösen a közvetlen napfényt), és miután felbontottuk az üveget, győződjünk meg róla, hogy jól lezártuk, mielőtt visszahelyezzük a kamrába vagy a szekrényébe.
Ha betartjuk ezeket az alapvető szabályokat, akkor a nagyobb kiszerelésben vásárolt olívaolajat is több hónapon is élvezhetjük.