🦊 A FOXPOST szállítás 15 000 forint felett INGYENES az egész országban! 📦

Kosár

Házi fűszeres olajbogyók - könnyű és ízletes csemege

Főoldal Receptek Házi fűszeres olajbogyók - könnyű és ízletes csemege
olives/ Seasoned olives

Házi fűszeres olajbogyók - könnyű és ízletes csemege

June 26, 2023 By Sol Deli

Az olajbogyót, ezt az apró és ízletes gyümölcsöt évszázadok óta számos kultúra kedveli és használja. Önállóan is és különböző ételek hozzávalójaként is fogyasztják, zamatos, a gazdag ízvilágú, enyhén kesernyés finomság.

Ebben a cikkben megnézzük, milyen alkalmakkor szokták fogyasztani az olajbogyót, milyen párosításokkal tökéletes, tippeket adunk a házilag fűszerezett olajbogyó (a portugáloknál "azeitonas temperadas") elkészítéséhez és tárolásához.

Az olajbogyót gyakran előételként szolgálják fel, biztosan sokan találkoztatok már a mediterrán országokban azzal, hogy egy vendéglőben (legtöbbször kérés nélkül) az asztalunkra tesznek egy tálka olajbogyót, esetleg friss kenyeret és olívaolajat.

Az olajbogyó mint előétel egyedi ízvilágával fokozza az étkezési élményt. Ezenkívül salátákban, szendvicsekben, tésztaételekben, sőt még koktélokban is megtalálható. Legyen szó alkalmi összejövetelről, hivatalos eseményről vagy egy gyors otthoni snackről, az olajbogyó minden alkalomhoz hozzátesz egy csipetnyi kifinomultságot.

Tökéletes párosítások olajbogyóval:

Bor: az olajbogyó és a bor klasszikus kombinációt alkot. Az olajbogyó sós, pikáns íze kiegészíti a különböző borokban található gyümölcsös vagy ásványos jegyeket. A zöld olajbogyó például fantasztikusan illik a ropogós fehérborokhoz, míg a fekete olajbogyó jól párosul a vörösborokhoz.

Sajt: az olajbogyó és a sajt kellemes párost alkotnak. Az olajbogyó sós íze és textúrája gyönyörű kontrasztot alkot a sajt krémes és diós ízével. A feta, a kecske- vagy juhsajt csak néhány példa azokra a sajtokra, amelyek kivételesen jól párosulnak az olajbogyóval.

Kenyér és keksz: az olajbogyó kiváló feltétként szolgál kenyérre és a kekszekre kenve, harmonikus textúrák és ízek keverékét megteremtve. Akár bagettet, akár egy szelet rusztikus kenyeret vagy ropogós kekszet fogyasztasz, olajbogyóval párosítva új szintre emeli a nassolás élményét.

Házilag fűszerezett olajbogyó (Azeitonas Temperadas):

Portugáliában az azeitonas temperadas házilag fűszerezett olajbogyó, amelynek nincs konkrét receptje, az ízeket mindenki saját preferenciái szerint alakítja. Minden háztartásnak megvan a saját "titkos" receptúrája, még az éttermek is készítenek saját fűszerezett olajbogyót.

Otthon pillanatok alatt elkészítheted a saját verziód. Légy kreatív a fűszerezéssel! Próbálgass olyan összetevőket, mint a citromhéj, chilipehely, fokhagyma vagy kömény, hogy egyedi ízeket varázsolj az olajbogyós tálkába.

Fontos: mielőtt nekiállsz a fűszerezésnek, egy nagyon éles késsel vágd be hosszában egy vagy több helyen az olajbogyókat - vagy vásárold meg a Monte da Colónia roppantott olajbogyóit.
Az olajbogyón lévő vágás vagy repedés segíti az összetevők és az ízek behatolását a bogyókba.

Lássunk néhány receptet!

Citrommal, fokhagymával, borssal és olívaolajjal fűszerezett olajbogyó

Hozzávalók:

500 gramm olajbogyóhoz

3 gerezd fokhagyma (aprítva vagy zúzva)
1/2 citrom héja
1/2 citrom leve
0,5 dl olívaolaj
Csipetnyi bors
Csipetnyi só (ha a bogyó sós, ez elhagyható)

Elkészítés:

Mosd le alaposan a bogyókat és tedd egy tálba.
Add hozzá a fűszereket, majd az olívaolajat és jól keverd össze.
Tedd üvegekbe vagy zárható tálkákba és tartsd 2-3 napig hűtőszekrényben, hogy az ízek jól összeérjenek.

Fokhagymás-fűszeres olajbogyó

Hozzávalók:

500 gramm olajbogyóhoz

1/2 teáskanál oregánó
2 babérlevél
1/2 teáskanál édeskömény vagy kömény (egész vagy őrölt)
1 csipetnyi cayenne (elhagyható)
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy zúzva
Olívaolaj ízlés szerint

Elkészítés:

Keverd össze az összes hozzávalót, és hagyd pihenni a hűtőben néhány napig.

Fűszeres olajbogyó Alentejo módra

Előételként szinte bármelyik portugál étteremben megtaláljuk, de különösen Alentejo régióban híres ez a snack. A fűszeres olajbogyó kenyérrel remek fogás, amíg a főételre várunk.

Egy forró nyári napon is élvezheted őket egy hűsítő ital kíséretében, miközben a barátaiddal beszélgetsz a teraszon.
A fűszeres olajbogyó azonnal tálalható, de ha várunk egy-két napot, még jobb lesz az íze.

Hozzávalók:

500 g olajbogyóhoz

3 gerezd fokhagyma, apróra vágva vagy zúzva
60-70 ml olívaolaj
2 babérlevél
1 teáskanál szárított oregánó

Az olajbogyót alaposan megmossuk, és egy befőttesüvegbe vagy tálba tesszük.
Hozzá adjuk a babérlevelet, a felaprított vagy zúzott fokhagymagerezdeket, az olívaolajat és ízlés szerint az oregánót.

Jól keverjük össze és tegyük hűvös, száraz helyre, majd néhány napon belül tálaljuk.



A házi készítésű fűszerezett olajbogyó tárolása

Tárolóedények: a fűszerezett olajbogyókat és a páclét tedd tiszta, légmentesen záródó tárolóedénybe, például befőttes üvegbe vagy ételtároló dobozba.

Hűtés: az olajbogyókat a frissesség és az ízek megőrzése érdekében hűtőszekrényben tárold. Általában több hétig is eltarthatók.

Fogyasztási idő: a házi készítésű fűszerezett olajbogyót az optimális íz érdekében 2-6 napon belül érdemes elfogyasztani. Vedd azonban figyelembe, hogy az ízük idővel alakulhat.