🦊 A FOXPOST szállítás 15 000 forint felett INGYENES az egész országban! 📦

Kosár

Bacalhau à Brás – Cristiano Ronaldo (és Portugália) kedvence

Főoldal Receptek Bacalhau à Brás – Cristiano Ronaldo (és Portugália) kedvence

Bacalhau à Brás – Cristiano Ronaldo (és Portugália) kedvence

July 21, 2023 By Sol Deli

Ha csak egy alapanyagot  kellene kiemelni az egyébként igen változatos és fantasztikusan ízletes portugál konyhából, valószínűleg minden portugál gondolkodás nélkül rávágná: bacalhau, azaz a tőkehal.

Annyira népszerű, hogy állítólag 1000-féle portugál recept létezik amely tőkehalat tartalmaz, de ahogy a helyiek mondják: legalább 365-féleképpen tudják elkészíteni, azaz az év minden napjára jut egy recept, ami tőkehallal készül. Minden régióban más és más receptek honosodtak meg, melyekre a helyiek méltán büszkék.

Érdekesség, hogy a portugál konyha ikonikus hozzávalója, a tőkehal, nem a portugál vizekben őshonos faj, a szállítmányok jellemzően Új-Fundlanról és Norvégiából származnak.

A tőkehal halászata és szállítása egészen a XIV. századig, a portugál felfedezők korszakának kezdetéig  vezethető vissza. A XV. századtól a portugál tengerészek élelmezésének alapját adta a tőkehal, amelyet sóztak és szárítottak (ez volt ekkor a legegyszerűbb és legbiztonságosabb tartósítási mód), így szinte korlátlan ideig tudták tárolni a hajókban, az utazás alatt az óceánból frissen pótolhatták a raktárból fogyó élelmet.

A tőkehal a felfedezőknek, majd a halászoknak (és a könnyű tartósításnak, szállításnak és tárolásnak) köszönhetően lassan beszivárgott a portugál konyhába és egyszer és mindenkorra a legkedveltebb hozzávalóvá nőtte ki magát.

Ha Portugáliában belépünk egy szupermarketbe, vagy bármilyen  piacra, biztos, hogy szembetaláljuk magunkat a sózott és szárított tőkehallal, amelyek vagy nagy halmokba rendezve állnak a pulton, vagy fellógatva kínálják magukat.

A lentebb található recept az egyik legnépszerűbb ételt mutatja be, a Bacalhau à Brás (bár pontos információk nincsenek az eredetével kapcsolatban), a lisszaboni Barrio Alto negyedéből származik, az első írásos említés a XIX. század közepére tehető, a Brás vagy Bráz perdig feltehetően az alkotója nevét őrzi.

További érdekesség, hogy az ez a fogás a portugál futball-legenda, Cristiano Ronaldo bevallottan kedvenc étele. Ha zseniális labdazsonglőr nem is válik belőlünk, akkor is megéri nekivágni, hiszen nem igényel speciális hozzávalókat és 15 perc alatt elkészíthetjük, hogy egy fantasztikus ízélménnyel legyünk gazdagabbak!

Ne aggódjunk, ha a sarki közértben nem találunk szárított-sózott tőkehalat, a kiváló NAVAL tőkehal portugál módra konzervéből legalább olyan ízletes (és autentikus) fogás készíthető!

Hozzávalók 2 főre:

2 doboz Naval Tőkehal portugál módra
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 db burgonya (kb. 150 g)
4-5 tojás
Fél csokor petrezselyemzöld
10-15 szem fekete olajbogyó
Só és bors
1 dl extra szűz olívaolaj

Előkészítés:

1. A burgonyát hosszában szeleteljük fel, majd vágjuk nagyon vékony (gyufaszál vastagságú) csíkokra. Süssük aranybarnára olajban vagy sütőben 180 fokon és tegyük félre.

2. A hagymát vágjuk félbe, majd szeleteljük fel és a szeleteket szedjük szálakra.

3. A megtisztított fokhagymagerezdeket vágjuk vékon szeletekre.

4. A petrezselymet vágjuk apróra.

5. A tojásokat verjük fel és sózzuk, borsozzuk.

Elkészítés:

6. Egy nagyméretű serpenyőbe tegyünk bőven olívaolajat, ebben lassú tűzön (!) dinszteljük meg a hagymát. Vigyázzunk: nem karamellizálni akarjuk, csak megfonnyasztani. Amikor a hagyma majdnem kész, tegyük hozzá a felszeletelt fokhagymát és további 1-2 percig süssük együtt.

7. Tegyük a hagymákhoz a kisebb darabokra szedett tőkehalat (egy kicsit az olajból is adhatunk hozzá) és még mindig alacsony hőfokon 5 percig kevergessük. Enyhén sózzuk és borsozzuk.

8. Keverjük hozzá a sült burgonyát, de vigyázzunk, hogy ne nagyon törjük össze.

9. Öntsük hozzá a felvert tojásokat és keverjük össze. Kevergessük néhány percig, közben vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki túlzottan az ételt.

10. Közben tegyünk hozzá néhány szem egész fekete olajbogyót és keverjük bele a felaprított petrezselyem felét.

11. Amikor a kívánt állagot elértük, tálaljuk: szépen rendezgessük el a tányérokon, szórjuk meg a maradék petrezselyemmel és díszítsük fekete olajbogyóval. Tehetünk mellé néhány szelet friss paradicsomot is.

Fogyasszuk azonnal, melegen!

Jólesik hozzá egy pohár hideg vinho verde vagy rozé bor.

Bom apetite!
Jó étvágyat!