🦊 A FOXPOST szállítás 15 000 forint felett INGYENES az egész országban! 📦

Kosár

Csicseriborsó spenóttal (Espinacas con garbanzos) recept

Főoldal Receptek Csicseriborsó spenóttal (Espinacas con garbanzos) recept

Csicseriborsó spenóttal (Espinacas con garbanzos) recept

May 14, 2024 By Sol Deli

Az Espinacas con garbanzos azaz a csicseriborsó spenóttal különleges helyet foglal el a spanyol, különösen a sevillai konyhában, és gyakran kerül a középpontba nagyböjt alatt vagy péntekenként, amikor sok katolikus spanyol tartózkodik a húsevéstől.

A sevillai Semana Santa ünnepségeken is nagyra becsült hagyomány, és büszkén áll a régió 11 másik kulináris ínyencsége között.

A receptbe merülve nem csupán egy kulináris utazásra indulunk, de a spanyol kultúra és örökség egy darabját is felfedezhetjük. Spanyolország gasztronómiai öröksége elképesztően gazdag, a spanyol konyhát évszázadokon keresztül különböző hatások érték, gondoljunk csak a mórok által bevezetett aromás fűszerekre. Az espinacas con garbanzos megkóstolásával időutazásra indulunk, megkóstoljuk a történelem és a hagyományok esszenciáját, amely a mai napig formálja a spanyol konyhát.

Most pedig nézzük magát a receptet. Ez az elragadó étel a kömény és a paprika fűszerességét harmonizálja a paradicsom zamatos édességével és a csicseriborsó gazdagságával. A spenót és a csicseriborsó egy fokhagymával és hagymával ízesített paradicsomos mártásban egyesíti erőit, hogy az ízek szimfóniáját hozza létre.



Hozzávalók:

- 1 üveg Rosara csicseriborsó (720 ml)
- 400 g spenótlevél (friss vagy fagyasztott)
- 2 vastag szelet egynapos (szikkadt) kenyér héj nélkül, kockára vágva
- 100 ml Rosara paradicsomszósz
- 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- extra szűz olívaolaj
- 2-3 evőkanál sherry- vagy vörösborecet
- 1 púpos teáskanál őrölt római kömény
- őrölt cayenne bors ízlés szerint
- 1 púpos teáskanál só
- 1 púpos teáskanál spanyol füstölt paprika (ha nincs, hagyományos édes vagy csípős fűszerpaprika)

Elkészítés:

1. Melegítsünk 2 evőkanál extra szűz olívaolajat egy nagy serpenyőben közepesen magas hőfokon. Adjuk hozzá a spenótot (ha szükséges, szakaszosan), és keverjük, amíg összeesik.

2. A kész spenótot tegyük át egy szűrőbe, és hagyjuk lecsepegni és kihűlni.

3. Ugyanebbe a serpenyőbe öntsünk még egy kis olívaolajat, és kapcsoljuk közepes lángra. Adjuk hozzá a kenyérkockákat, és addig keverjük, amíg a kenyér minden oldalról ropogós, aranybarna nem lesz.

4. Adjuk a kenyérhez a felaprított fokhagymát, a római köményt, a cayenneborsot és a fekete borsot, és pirítsuk néhány percig, amíg a fokhagyma illatos és világosbarna lesz.

5. A fűszeres kenyérkeveréket és egy kevés sherryecetet tegyük át egy turmixgépbe vagy konyhai robotgépbe, és addig turmixoljuk, amíg sűrű paszta nem lesz belőle. Ha szükséges, adjunk hozzá néhány evőkanál vizet (vagy a csicseriborsós üvegből származó folyadékot), hogy elérjük a kívánt állagot, ügyelve arra, hogy ne legyen túl sűrű.

6. Öntsük vissza a kenyérmasszát a serpenyőbe, majd adjuk hozzá a csicseriborsót és a paradicsomszószt. Óvatosan keverjük, amíg a csicseriborsót teljesen bevonja a szósz, ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet a szósz hígításához.

7. Adjuk hozzá a spenótot, óvatosan keverjük bele, amíg át nem melegszik. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.

8. Tálaljuk az ételt forrón kis tálkákban, minden adagot meglocsolva extra szűz olívaolajjal, és megszórva a tetejét füstölt spanyol paprikával.

Jó étvágyat!

 

Megjegyzések:

1. Lehetőség szeirnt használj spanyol füstölt pimentón dulce-t (édes paprika) vagy pimentón picante-t (csípős paprika), hogy autentikus ízt kölcsönözz az ételnek.

2. A kész étel hűtőszekrényben legfeljebb 4 napig tárolható, vagy fagyasztva akár 2 hónapig. Mivel paradicsomalapú, az ízek az ételben tovább fejlődnek és erősödnek, ha egy éjszakán át állni hagyjuk.